Hoppa till sidans innehåll

Dicipliner


Tavla – inomhus

Tavla inomhus skjuts på antingen en tio-ringad tavla (en tavla med tio poängzoner från 1 till 10) eller en trippeltavla / 3-spot (tre små tavlor grupperade vertikalt eller i en triangel med fem poängzoner från 6 till 10). Fokus i tavelskytte ligger på att få till en bra teknik med så få moment att ta hänsyn till som möjligt förutom själva skjutprocessen.

Taveltävlingar inomhus skjuts på 12 meter för juniorer under 16 och på antingen 18 eller 25 meter för seniorer och juniorer över 16. Det vanligaste är dock 18 meter. De tio-ringade tavlorna är antingen 60 cm eller 40 cm breda, beroende på skjutstil och åldersklass, och trippeltavlorna motsvarar dessa.

Tavla – utomhus

Tavla utomhus liknar tavla inomhus, med två väsentliga skillnader – utomhus skjuter man på större avstånd (och större tavlor) och skyttet kan påverkas av vind och väder. Tavelskytte utomhus skjuts på plan mark och skyttens fokus är att få till en bra teknik med så få övriga moment att ta hänsyn till som möjligt, förutom vädret.

Taveltävlingar utomhus skjuts på mellan 20 och 90 meter beroende på skjutstil, åldersklass och tävlingsupplägg. Tavlorna är upp till 122 cm breda.

Fält

Fält skjuts endast utomhus i varierande terräng. Skytten skjuter på fälttavlor, som påminner om de som används vid tavelskytte men med endast två färger –svart och gult– med sex poängzoner från 1 till 6. Fältmål sitter ofta i varierande höjd och med varierande förutsättningar vilket tvingar skytten att anpassa sig. Fält skjuts såväl märkt som omärkt. Märkt fältskytte innebär att avståndet från skjutpålen till målet står utskrivet. Omärkt fältskytte innebär att detta saknas, vilket gör att skyttarna måste göra en avståndsbedömning och försöka skjuta efter det avstånd de tror att de skjuter på. Vid fältskytte skjuter man tre pilar per mål och en fältbana består vanligtvis av 12 mål i varierande miljö och av varierande avstånd. Minsta avstånd är 5 meter och det högsta avståndet beror på skjutstil och klass, upp till 60 meter.

3D

Vid 3D-skytte skjuter man på tredimensionella figurer av djur i naturlig storlek. Dessa är, liksom fältskyttet, placerade i varierande höjd och avstånd i skogsmiljö. I 3D skjuter man en eller två pilar per mål och varje mål har fyra poängzoner mellan 5 och 11 poäng. Minsta avstånd är 5 meter och högsta är 45 meter. 3D skjuts alltid på omärkt avstånd, vilket innebär att avståndsbedömning alltid är en del av disciplinen.

Jakt

Jakt skjuts på bilder av djur och påminner om 3D. Liksom 3D skjuts jakt på omärkt avstånd och målen placeras på varierande höjd och avstånd i skogsmiljö. Jakt har två poängzoner, en på 15 och en på 20 poäng. Vid jaktskytte skjuts högst tre pilar per mål, tills dess att skytten träffat   målet. Om skytten träffar med den andra pilen dras fem poäng av, om skytten träffar med den tredje pilen dras tio poäng av. Träffar skytten målet med första pilen skjuts inga fler pilar. 

Uppdaterad: 29 SEP 2018 21:24 Skribent: Vegard Hölaas
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Södertälje BF - Bågskytte
Lina Åtorp
15157 Södertälje

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: bagskytte@sodertalje...

Se all info