Hoppa till sidans innehåll

Skjutstilar


Det finns många sätt att skjuta en båge på, men i Sverige förekommer i huvudsak fem olika skjutstilar. Dessa är även representerade på sverigemästerskapet (SM) och andra nationella tävlingar.

Långbåge

Långbåge skjuts med en båge som inte böjer tillbaka mot tavlan i lemmarna (bågens ändar). Långbåge är en traditionell skjutstil och ligger nära historiska former av bågskytte.

Långbågsskyttar skjuter med skjuthandske eller tabb, men får inte strängvandra. De skjuter pilar av trä eller aluminium med fenor av kalkonfjädrar. Långbåge, liksom barebow, siktar med hjälp av pilspetsen eller instinktivt, vilket innebär att man går mer på känsla än på en ren siktpunkt.

Långbågsskyttar brukar uppskatta bågens enkelhet – den är inte tekniskt avancerad som de andra bågarna. De brukar även framhålla den traditionella känslan av bågskytte, som enligt vissa försvagas av de moderna metallbågarnas avancerade design och stil.

Instinktiv

Instinktiv är något av en blandning mellan långbåge och barebow. Instinktiv kan skjutas med en rekurvbåge (se beskrivningen av barebow nedan för definition) samt med en pilhylla som gör det lättare att hålla pilen på plats och lyfter pilen från bågens klack. Till skillnad från barebow får man dock inte ha en pilhylla av metall, utan bara en enkel pilhylla av plast som inte viker undan i skottögonblicket. Bågen ska huvudsakligen bestå av naturmaterial, men den får ha vissa inslag av metall. Instinktivskyttar får, i likhet med övriga skjutstilar men till skillnad från långbågsskyttar, skjuta pilar av valfritt material.

Instinktivskyttar får inte strängvandra. Detta innebär att de måste skjuta med någon av de tekniker som långbågsskyttarna använder – antingen genom att sikta högt / lågt i förhållande till målet eller genom att skjuta på känsla.

Barebow

Barebowskyttar skjuter med bågar av aluminium, utrustade med en pilhylla (antingen en enklare som limmas fast och inte kan justeras, eller en mer avancerad i metall som skruvas fast och kan justeras), en plunger (fjädrad knapp som justerar pilarnas gång i syfte att få pilarna att gå så rakt som möjligt) och vikter (fästa under greppet på bågen, vilket ger ökad stabilitet).

Barebow skjuts oftast med en rekurv-båge, vilket är en båge med lemmar (ändar) med böjd spets som pekar i riktning mot tavlan. Det finns dock även specifika barebow-bågar – dessa är nästan identiska med rekurv-bågar, men är tyngre nedtill för att kompensera för att barebow saknar stabilisatorer. Barebow skjuts med pilar gjorda av aluminium, kolfiber eller en blandning av dessa samt fenor av antingen plast eller kalkonfjädrar.

Barebowskyttar siktar, likt många långbågeskyttar, med pilspetsen istället för att använda sikte. De får dock strängvandra för att justera hur högt eller lågt pilarna hamnar. Barebowskyttar framhåller att barebow likt långbåge inte förlitar sig på sikten och hjälpmedel som hjälper skytten precisera draglängden, men ändå drar nytta av en mer modern båge som ökar träffsäkerheten.

Recurve

Recurve skjuts med samma båge som barebow, dock med sikte, stabilisatorer och clicker. Siktet har ingen kikar-effekt – det zoomar alltså inte in – men hjälper skytten sikta rakt mot målet. Stabilisatorer är avlånga rör som monteras på bågen för att ge ökad stabilitet när skytten siktar in sig mot målet. Clickern är en tunn, avlång platta som slår mot en metallplatta när skytten har dragit pilen tillräckligt långt. Detta ger en ljudsignal som hjälper skytten uppnå en jämn draglängd. Recurveskyttar skjuter med pilar gjorda av aluminium, kolfiber eller en blandning av dessa samt fenor av antingen plast eller kalkonfjädrar.

Recurve är den främsta skjutstilen vid internationella tävlingar, och den enda skjutstilen som är med i OS. Recurveskyttar uppskattar att recurve bygger på den traditionella bågdesignen, men är moderniserad och avancerad för att maximera träffsäkerheten.

Compound

Compound är den mest träffsäkra och tekniskt avancerade skjutstilen. Compoundbågen skiljer sig från andra bågar genom ett system med ”cammar” – två hjul i vardera ände av bågen som strängen går igenom – och en sträng som är designad på ett annat sätt än de övriga skyttarnas strängar. Detta system gör att compoundskytten inte kan dra strängen längre bak än vad bågen är inställd på – vilket gör att man alltid drar lika långt som compoundskytt. När man har dragit strängen tillräckligt bak når man en stoppunkt. Här är dragvikten (alltså vikten man håller med draghanden) betydligt lägre än innan man når stoppunkten. Detta kallas ”let-off” och gör att compoundskytten kan stå längre i fullt uppdrag och sikta utan att bli trött. 

I likhet med recurveskytten har compoundskytten ett sikte, men till skillnad från recurvesiktet får compoundskytten ha en lins som förstorar (”zoomar in”) på målet. Därtill har compoundskytten ett litet sikthål fäst på strängen som hamnar framför ögat i fullt uppdrag och garanterar att skytten får till rätt vinkel på bågen i förhållande till ankringen. Detta lilla sikte kallas ”peep” och gör att compoundskytten inte måste stränglinjera som de andra skjutstilarna gör.

Compoundskyttarna håller inte direkt i strängen, till skillnad från i de andra skjutstilarna. Istället använder skyttarna en release – en mekanisk anordning som de antingen håller i eller fäster på handleden (beroende på design) och som håller fast i en ögla på strängen. När skyttarna skjuter använder de releasen för att släppa öglan och därmed strängen. Det finns för många olika typer av releasers som fungerar på olika sätt för att vi ska kunna förklara alla i denna guide, men fråga gärna någon av våra compoundskyttar om du är nyfiken!

Uppdaterad: 29 SEP 2018 21:24 Skribent: Vegard Hölaas
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Södertälje BF - Bågskytte
Lina Åtorp
15157 Södertälje

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: bagskytte@sodertalje...

Se all info